HOE GAAN WE TE WERK?

We zijn tijdens de volledige periode van het project uw vertrouwenspersoon. Aangezien wij voor een lange periode intensief samenwerken, is het belangrijk dat de opdrachtgever en architect overeenkomen.

Elk project start dus met een vrijblijvend en verkennend gesprek. Tijdens deze gesprekken nemen we graag de tijd om te luisteren naar jouw verlangens, stellen wij het bouwprogramma vast en evalueren wij of uw wensen haalbaar zijn. Wij bekijken ook welke energiebesparende ingrepen mogelijk zijn. Dit vormt de basis voor het verdere verloop van het project.

Wanneer er een match is, gaan wij met veel enthousiasme aan de slag om samen met u een fantastisch project te realiseren.

Je vertelt ons uw behoeften en verlangens en wij geven deze vorm binnen jullie budget. Op basis van deze eerste gesprekken noteren we uw persoonlijke voorkeuren en worden enkele schetsontwerpen gemaakt. De basisprincipes voor een energiezuinige woning worden reeds van bij het begin mee bestudeerd.

Om u een duidelijk ruimtelijk beeld te geven, wordt het schetsontwerp voorgesteld d.m.v. indelingsplannen, beelden en/of een studiemaquette. Afhankelijk van het project worden 2 of 3 verschillende schetsontwerpen gemaakt. Deze omvat ook een eerste kostenraming meestal gebaseerd op richtprijzen per m² zodat je dit kan aftoetsen met het vooropgesteld budget.

Na de voorstelling van het schetsontwerp krijg je een duidelijk beeld van uw toekomstige woonst. Aan de hand van jouw input passen wij de plannen aan tot je helemaal tevreden bent over het resultaat.

Nadat u het schetsontwerp goedkeurt, wordt een voorontwerp opgemaakt. De grondplannen, gevel en doorsneden worden verder uitgewerkt en verfijnt. We houden rekening met de ruimtelijke beleving, stabiliteit, uitrusting en de energie-efficiëntie van jouw woning zodat deze een geïntegreerd deel uitmaken van het ontwerp.

Het uitgewerkte voorontwerp wordt gedetailleerd besproken. Samen met jouw input wordt deze verder uitgewerkt tot deze op punt staat waarbij u helemaal tevreden bent.

Afhankelijk van het project is het aangewezen om de stabiliteitsingenieur al na het goedkeuren van het voorontwerp in het dossier te betrekken. De ingenieur kan meedenken naar de meest prijsgunstige stabiliteit-technische oplossingen.

Om te controleren of een project voldoet aan de voorwaarde inzake EPB en ventilatie-regelgeving, dient een EPB- en ventilatieverslaggever aangesteld te worden. In samenspraak met ons geeft hij advies over hoe de woning of het gebouw het best kan beantwoorden aan de eisen. Hierbij is het dus aangewezen om deze aan te stellen na de goedkeuring van het voorontwerp ten laatst voor de start van de werken.

Na goedkeuring van het voorontwerp gaan we verder met het opstellen van het bouwaanvraagdossier. Dit omvat naast de verder uitgewerkte bouwaanvraagplannen ook andere administratieve formulieren die nodig zijn om het dossier in te dienen bij de gemeente. Wij doen al het nodige in functie van de vergunningsaanvraag en al de daar bijhorende verplichtingen.

Terwijl we wachten op de omgevingsvergunning maken wij het uitvoeringsdossier op. De bouwaanvraagplannen worden uitgewerkt tot uitvoeringsplannen. Daarnaast worden detailtekeningen, meetstaat en lastenboek opgemaakt. Hierin worden de hoeveelheden en uitvoeringswijze van de materialen opgenomen.

In samenspraak met u worden de materialen en uitrusting gekozen. Dit dossier dient als basis voor het opmaken van een gedetailleerde raming en voor het opvragen van prijsoffertes bij aannemers.

Het uitvoeringsdossier omvat de basisdocumenten voor de aanbesteding. Er kan gewerkt worden met een algemene aannemer of met aannemers per stiel. Eventueel kunt u bepaalde werken zelf uitvoeren, denk aan bijvoorbeeld de afbraakwerken.

Wij vragen de prijsoffertes aan door u of ons voorgestelde aannemers. In dit proces controleren en vergelijken we de verschillende binnengekomen offertes en helpen we je graag bij de zoektocht naar de juiste aannemers.

Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning kunnen de werken starten. Tijdens de regelmatige werfcontroles waken wij over de kwaliteit en de uitvoering van de werken. Wij gaan dus na of de materialen en uitvoeringswijzen overeenstemmen met de bouwplannen en de lastenboeken. In het werfverslag worden eventuele opmerkingen of wijzigen genoteerd.

Wij hechten veel belang aan een persoonlijke contact met de aannemers op de werf. Wij geven technische informatie en suggereren oplossingen voor eventuele uitvoeringsproblemen.

Nadat de werken zijn beëindigd, houden we samen met de aannemer een rondgang. Tijdens deze controle gaan wij de kwaliteit van de werken na. In het verslag van de voorlopige oplevering worden de eventuele opmerkingen genoteerd.

Na 1 jaar vindt er een definitieve oplevering plaats. Wij gaan na of eerder vermelde opmerkingen hersteld zijn. Indien alles in orde is, resulteert dit in de definitieve oplevering.